Het door de EU gefinancierd en grensoverschrijdend project “Automotive Light Vehicle 2025” om de economie in de Euregio Maas-Rijn te versterken.

Ter gelegenheid van het Automotive Congress in Eindhoven op 23 mei 2018, is het door de EU gefinancierde grensoverschrijdende Interreg-project “Automotive Light Vehicle 2025” in de Euregio Maas-Rijn (Wallonië en Vlaanderen in België, Limburg en Noord-Brabant in Nederland en Noord-Rijnland-Westfalen in Duitsland) – officieel afgetrapt door haar zes partners (Flanders Make (Leader), AutomotiveNL, AMAC GmbH, Technifutur, University of Liège and Campus Automobile Spa – Francorchamps), lopend van 2018 tot 2021.

Naast de traditioneel bekende speerpunten van Automotive Engineering in Europa heeft de Euro-Maas-Rijn regio een enorm innovatie potentieel op het gebied licht gewicht constructies, elektrische mobiliteit en zelfrijdende voertuigen. Daarnaast zijn er in deze regio vele vooraanstaand bedrijven en kennisinstituten gevestigd die zich bezighouden met deze innovatieve technologie.

De aanwezigheid van een groot aantal vertegenwoordigers in de gehele keten binnen de Euregio maakt dit geografische gebied tot één van de aantrekkelijkste voor elk soort auto-industrie. Met name de sector van de geavanceerde materialen is ruim vertegenwoordigd en groeit nog steeds, variërend van de grondstofproducent tot technologische ontwikkeling tot productie, van onderzoek en ontwikkeling tot industriële OEM.

“LV2025” heeft als doel de competenties van de bedrijven, instellingen en universiteiten te koppelen en showcases te ontwikkelen op het gebied van; ‘productie van lichtgewicht automotive componenten en systemen’.
Het voordeel van grensoverschrijdende samenwerking binnen “Light Vehicle 2025” is het bundelen van de technologische competenties en het koppelen van euregionale met wereldwijde netwerken. Het zal bedrijven in de Euregio de mogelijkheid bieden om toegang te krijgen tot een uitgebreide toeleveringsketen/afzetmarkt.

Uiteindelijk zal dit resulteren in een technologie centrum voor automotive engineering and manufacturing for the future. “Light Vehicle 2025” zal zich richten op innovatie en nieuwe technologieën, voorziet in gap-analyses van technologieën en kostencalculaties, evenals op trainingsmogelijkheden, selecteert potentieel, verbindt mensen en bedrijven, inspireert samenwerking en grensoverschrijdende clusters, verhoogt het bewustzijn van de komende marktvereisten, stimuleert kennisoverdracht en voorziet werknemers en ingenieurs van een up-to-date trainingskader.

“Met onze activiteiten in de Euregio Maas-Rijn helpen we de partijen om wederzijds hun concurrentievermogen te vergroten, gezamenlijke demonstratieprojecten op te zetten en uit te voeren, de economie in alle betrokken regio’s te versterken en ten slotte om werkplekken te waarborgen. Met lichtgewicht materialen, ontwerp en productie creëren we de toekomst in de automobielsector: veiliger, lichter, leuker om te rijden, milieuvriendelijk door materiaalbesparing en een lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Het project zal aantonen dat lichtgewicht ontwerpen en materialen ook kostenefficiënt kunnen zijn in grootschalige productiecycli dankzij nieuwe vorderingen in innovatieve productietechnologieën met behulp van multi-materiaalsystemen.”

 

Mark Antonissen, Business Development Manager van Flanders Make, hoofdpartner in dit project